A Fries gyökerei
🍟 A sültkrumpli vagyis a French Fries eredete kapcsán többféle teória is tartja magát.
Magát a nevet Thomas Jeffersonhoz kötik, aki 1802-ben egy Fehér Házban elköltött vacsora mellé kért francia módon készített burgonyát, mely később French Fries néven vált elterjedté és egy 1856-os szakácskönyv már hivatalosan is ezen a néven említi.
No de nyilván nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen miért lettek épp a franciák a névadók?
A legelfogadottabb eredet történetek szerint ugyanis a belgáknak köszönhetjük ezt a vitán felül tökéletes fogást. A 17-18. század fordulója körül kezdték készíteni a Meuse folyó mentén a halászok, akik év közben a folyóban fogott halakat bő zsiradékban sütve készítették. Azonban a tél beálltával, mikor a folyó befagyott és így nem tudtak halászni más megoldás után néztek és mintegy a halat pótlandó kezdték kisütni a burgonyát. 🐟
A név eredete kapcsán sokan inkább az első világháborúban szolgáló amerikai katonákra gyanakszanak. Hiszen lássuk be idegenként nem lehetett könnyű eldönteni a Francia és Belga határ környékén állomásozva, hogy épp hol is vagyunk pontosan, azt viszont hallották, hogy a helyiek franciául beszélnek. Innen pedig már csak egy lépés french friesként elnevezni a sütödékben kapható sült krumplit, igaz?
Valószínűleg mi sem fogjuk most megfejteni, hogy pontosan mi, mikor, hogyan és hol történt, de egy biztos: A sültkrumpli forradalom már betette a lábát a MICHELIN ajánlást kapott ZAZIE-ba is! ✨
Melyik variációval kezded a kóstolást megújult étlapunk fries kínálatából? A klasszikus, a baconönös, a parmezános vagy az édesburgonyás lesz az első a sorban?
És ne feledd, hogy Bíró Daniék remek szószai is rád várnak, hogy tovább emeljék az élményt!
👉🏼 Foglald le asztalod most és találkozzunk mihamarabb:
