Sóska: az immunerősítő finomság, ami igazi vitaminbomba!
A sóska híresen rettegett, hiszen az egyik legmegosztóbb étel, pedig rendkívül egészséges! Bár sokan kisgyermekkori rémálomnak tekintik, mutatjuk miért érdemes beépíteni az étkezésekbe!
A sóska egy évelő, lágyszárú zöldség, ami a keserűfűfélékcsaládjába tartozik. Áprilistól késő őszig van szezonja, ebben az időszakban fogyasztjuk mi is a leveleit. Az említett levelek 30-50 centi magasak, ovális alakúak és csomókban nőnek. És, hogy miért éri meg fogyasztani?
Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban, sok ásványi sót, foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz, és szíverősítő hatású káliumot is.
A méregzöld színű vitaminbombából lehet például sós pitét, turmixot, főzeléket vagy mártást készíteni, de tálalhatod krémlevesként, pesto formájában vagy salátaként, de párolva köretként is megállja a helyét. Felhasználhatjuk egyebek mellett omlettbe, rizottóba, akár még süteményekhez is! Üde zöld színével képes feldobni bármilyen ételt vagy fogást!
Ahogyan azt Gundel Károly is megfogalmazta: „Jó minőségű alapanyagból könnyű rosszat főzni, de rosszból sohasem lehet jót!” Nem kell félni a sóskától, hiszen a kulcs tehát az elkészítésben rejlik! Nálunk berceli sóskafőzelék formájában kóstolhatjátok meg, amit ízletes mangalica karajjal és pirított mangolddal tálalunk!
